Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Σοκολατίτσα η λαχταριστη!!!!!!!!!!






Η σοκολάτα που όλοι λατρεύουμε, προέρχεται από το  Κακαόδεντρο , ένα αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο, ιθαγενές τών ανατολικών ισημερινών περιοχών των Άνδεων. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6(συνήθως) έως και 12 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και φθάνουν τα 30 εκατοστόμετρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Είναι άοσμα και έχουν άσπρο, ροζ, κίτρινο ή λαμπρό κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι εως μωβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 περίπου εκατοστόμετρα και διάμετρο περίπου 12.






 Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα.Τα δημοφιλέστερα είδη σοκολάτας στην Ελλάδα είναι:

  • Κουβερτούρα (πικρή)
  • Σοκολάτα υγείας(σκούρα)
  • Σοκολάτα γάλακτος
  • Αμυγδάλου
  • Λευκή




Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε:
  • Κακάο - στερεά
  • Βούτυρο κακάο
  • Ζάχαρη
  • Γάλα
  • Πρόσθετους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια)
  • Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κλπ),
  • Μπισκότα, γι'αυτό  τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.

 Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η σοκολάτα απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας βοηθάνε να ηρεμήσουμε, μειώνει το στρες, τον πόνο και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο FASEB Journal, ένα συστατικό της σοκολάτας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά γνωστά φάρμακα κατά του βήχα. Φιλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελεί στη δημιουργία ευτυχισμένων και ζωηρών μωρών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να κατεβάσει την πίεση σε άτομα με υπέρταση.




 Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, η σοκολάτα μειώνει την πίεση, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, όπως η ασπιρίνη. Στο περιοδικό Nature δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη για τη μαύρη σοκολάτα και τις ευεργετικές της ιδιότητες για την καρδιά καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την απόφραξη των αρτηριών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής έρευνας της Ιταλίας τονίζει ότι το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές της ιδιότητες για την καρδιά, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας.




Μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν γράψει στίχους εμπνευσμένοι απ'αυτήν, όπως ο Σαρμπέλ, ο Γιάννης Ξανθούλης με τον Σταμάτη Κραουνάκη και πολλοι πολλοί άλλοι! Χαρακτηριστική είναι και η έμπνευση των ζαχαροπλαστών με τις δημιουργίες τουρτών με γέμιση σοκολάτας σε πολύ πρωτότυπα σχέδια και κουτιών μόνο από σοκολάτα!


Τρώμε τα σοκολατάκια και μετά, άμα θέλουμε, τρώμε και το κουτι!!!!!!










Και μερικές πρωτότυπες δημιουργίες.......




























Πηγή: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=17217

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου